Cand vine vorba despre partea electrica, problemele cele mai intalnite la utilaje sunte legate de cablaj. Atunci cand va uitati pe o schema cu un cablaj de tractor totul poate parea extrem de complicat, practic sunt o multime de fire colorate care merg in toate directiile. De aceea, va prezentam pe scurt in acest articol ce reprezinta cablajul electric si cum sunt conectate firele din interiorul unui tractor.
Daca aveti nevoie de cablaj de tractor va asteptam cu sfaturi, recomandari si piese de schimb, in stoc la pret de producator pe site-ul nostru.
Pentru a intelege mai usor cum functioneaza un cablaj de tractor il vom imparti in mai multe circuite:
- Circuit de pornire
- Circuit de aprindere
- Circuit de incarcare
- Circuit accesoriu
Un circuit reprezinta o bucla inchisa de cabluri si componente care incepe de la partea pozitiva a bateriei si se termina la cea negativa. Curentul electric circula doar daca un circuit este in bucla inchisa.
Cuprins
Circuitul de pornire
Circuitul de pornire este format din:
- baterie
- comutator de contact
- solenoid de pornire
- demaror
Atunci cand comutatorul de contact este rotit in una din cele 3 pozitii, conecteaza si deconecteaza anumite borne de contact situate pe partea din spate.
Solenoidul de pornire contine doua circuite si are 3 sau 4 fire de legatura. Doua dintre aceste fire sunt conectate la starter si la baterie, iar celelalte fire mai mici duc de la bornele de pe solenoidul de pornire catre comutatorul de contact.
Circuitul de aprindere
Circuitul de aprindere este format din:
- baterie
- intrerupatorul de aprindere
- bobina de aprindere
- punctele de intrerupere
- condensator
- bujie
Un fir mic leaga comutatorul de contact de borna pozitiva (+) a bobinei de aprindere. Intrerupatorul de aprindere si condensatorul sunt conectate la terminalul negativ (-) al bobinei de aprindere.
Atunci cand motorul intra in functiune, arborele cu came genereaza o inductie de inalta tensiune in bobina de aprindere. Astfel curentul de inalta tensiune trece prin bujie si aprinde motorul. Electricitatea reziduala din circuitul primar al bobinei de aprindere este absorbita de condensator.
Circuitul de incarcare
Circuitul de incarcare este format din:
- baterie
- comutator de contact
- redresor/regulator
- stator
Atunci cand motorul functioneaza, statorul produce un curent alternativ care ajunge la redresor/regulator prin doua fire, care sunt conectate la bornele AC – si AC + ale celui din urma. Redresorul / regulatorul transforma curentul alternativ in curent continuu, iar acesta va incarca bateria.
Circuitul accesoriu
Circuitul accesoriu este format din:
- baterie
- comutator de contact
- comutator STSP (Single Throw Single Position)
- accesorii (faruri, stopuri, etc.)
Atunci cand comutatorul de contact este in pozitia „functionare”, terminalul accesoriu este alimentat de baterie iar apoi alimentarea trece la un comutator STSP. Acest comutator este cablat in serie si este folosit pentru a conecta si deconecta alimentarea de la un accesoriu, de exemplu farurile. Acestea sunt apoi conectate la comutatorul de lumina STSP si sunt conectate in paralel unul cu celalalt. Daca ar fi conectate in serie, fiecare far ar putea folosi 6 V, in loc de 12 V (cum este la conectarea in paralel), si luminozitatea ar fi diminuata.
Daca aveti nevoie de un cablaj de tractor, veti gasi cele mai bune oferte pe site-ul nostru.
Cum se intretine un cablaj de tractor?
Poate parea ciudat, dar si cablajul electric are nevoie de intretinere. V-am pregatit cateva sfaturi care sa va ajute sa profitati de utilajul dumneavoastra cat mai mult timp:
- Un cablaj de tractor trebuie inspectat din cand in cand pentru a va asigura ca nu prezinta semne de coroziune. Nu uitati sa deconectati cablul de impamantare al bateriei inainte de verificarea cablajului.
- In functie de starea pe care o are, puteti decide daca aveti nevoie de un cablaj de tractor nou sau nu. Daca alegeti sa cumparati unul nou, este indicat sa pastrati vechiul cablaj pentru a fi siguri ca cel nou este potrivit.
- Pentru a va proteja tractorul si componentele sale majore, inclusiv cablajul electric, de ploaie sau zapada, este bine sa il depozitati intr-un loc acoperit (magazie, garaj, etc.).
Pentru mai multe informatii legate de cablaj de tractor, consultantii nostri va stau la dispozitie.
Write A Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.