Senilele de cauciuc au o durata medie de viata ce variaza intre 1.200 si 1.600 de ore. Insa, ele pot dura mai mult sau mai putin in functie de anumiti factori.
Aflati din articolul de mai jos ce anume afecteaza senilele de cauciuc si care sunt semnele care indica ca trebuie schimbate.
Cuprins
Factori care influenteaza senilele de cauciuc
In principal exista doi factori de care depinde sanatatea senilelor de cauciuc ale unui utilaj de constructii: suprafata pe care lucrati si abilitatea operatorului.
Suprafetele mai dure vor provoca uzura prematura a senilelor, in timp ce zonele stancoase pot cauza ciobiri sau taieturi. La polul opus se afla nisipul sau terenurile moi care sunt mai potrivite pentru acestea.
Daca zona in care trebuie sa lucrati este dificila este bine sa folositi un utilaj de constructii pe senile doar ca ultima optiune. De asemenea, incercati sa inspectati suprafata si sa indepartati orice pericol inainte de a incepe activitatea.
Abilitatea operatorului este cel de-al doilea factor ce afecteaza senilele de cauciuc. De ce? Ei bine, pentru ca el detine controlul si felul in care alege sa abordeze terenul conteaza destul de mult. Daca sunt respectate anumite sfaturi pentru suprafetele dificile este posibil ca uzura echipamentului sa fie minima.
Semne care indica ca trebuie schimbate senilele de cauciuc
Daca sunteti atenti la anumite semne veti sti cand este momentul sa inlocuiti senilele de cauciuc. Este important sa le schimbati la timp in primul rand din considerente de siguranta.
Pinioanele de la roata motrica deteriorate
Atunci cand folositi excavatorul, pinioanele de la sproket se imbina cu senilele. Daca acestea sunt uzate, senilele se pot bloca sau deraia cu usurinta. Din aceste motive este indicat sa va asigurati ca pinioanele sunt in stare buna de functionare.
Senilele pierd tensiune
Tensiunea este extrem de importanta pentru senile. Acestea pierd tensiune prin acest intinzator de senila, care se tensioneaza de regula prin pomparea de vaselina in cilindru.
Daca le folositi frecvent ar trebui sa verificati idler-ul la cateva zile pentru a va asigura ca este optima tensiunea. In cazul in care acestea pierd tensiune in mod constant, este un semn clar ca trebuie inlocuit idler-ul sau reparat.
Fisuri sau crapaturi
Inainte de a incepe ziua de munca este bine sa verificati starea senilelor de cauciuc. Vedeti daca exista fisuri sau crapaturi. Acestea pot aparea din cauza terenului dur, a bordurilor sau a manevrarii gresite.
Banda de rulare uzata
Daca observati ca senila de cauciuc este aproape plata iar adancimea benzii de rulare este uzata, schimbati-o cat mai repede. In cazul in care veti continua sa o folositi asa exista posibilitatea sa produceti mai multe daune utilajului de constructii.
Daca identificati unul din semnele de mai sus este recomandat sa inlocuiti senilele cat mai repede pentru a evita defectarea completa a caii de rulare. Daca aveti nevoie de consultanta puteti accesa pagina https://rku.ro/contact/, unde gasiti tehnicienii cu experienta de la RKU gata oricand sa va ajute.
Sfaturi pentru prelungirea duratei de viata a senilelor de cauciuc
Nu parcati utilajul de constructii cu senile in lumina directa a soarelui. Acest lucru este daunator, putand provoca uscarea sau chiar putrezirea cauciucului.
Curatati intotdeauna senilele de cauciuc la sfarsitul zilei de lucru. Resturile, murdaria si pietrele le predispun la uzura permanenta.
Inspectati tensiunea senilelor la intervale regulate. Daca aceasta este prea mare, echipamentul va face un efort prea mare, ceea ce inseamna consum crescut de combustibil. Daca tensiunea este prea mica senilele se pot desprinde daca mergeti de exemplu in panta.