Posted in: Diverse

Ce trebuie să verificați la sfârșitul zilei, pentru a păstra utilajul funcțional

Indiferent de echipamentul pe care îl folosiți, la finalul zilei este musai să îl verificați. În acest mod simplu, vă asigurați că utilajul funcționează corect și preveniți defecțiunile costisitoare.

De cele mai multe ori, această operațiune va dura doar câteva minute. Însă, în timp vă veți mulțumi pentru aceste momente în care v-ați concentrat atenția asupra utilajului dumneavoastră. Urmărind lista de mai jos veți reuși să bifați rapid toate punctele cheie.

Șenile sau anvelope

Primul pas este să verificați dacă șenilele sau anvelopele prezintă semne de uzură sau deteriorări. Așa cum oamenii nu merg prea bine cu un pantof rupt, nici utilajul nu se va putea deplasa cu o șenilă de cauciuc avariată. Pentru a fi în siguranță și a avea control deplin asupra utilajului, șenilele sau anvelopele trebuie să fie în stare bună.

Verificați nivelurile de lichid

Pentru a funcționa corect și eficient orice echipament are nevoie de o anumită cantitate din lichidele vitale, și anume: ulei de motor, hidraulic și de transmisie. Dacă observați o scădere bruscă a unuia dintre ele, ar trebui să efectuați niște investigații mai amănunțite.

De asemenea, uleiurile pot să aibă o anumită problemă fără semne vizibile. Din când în când este bine să testați uleiul de motor, pentru a vă asigura că este încă eficient și să nu riscați contaminarea întregului sistem.

Motorul

Nu cred că mai este nevoie să amintim cât de important este motorul pentru utilajul dumneavoastră. De aceea, la sfârșitul zilei trebuie să verificați că funcționează corespunzător.

De asemenea, curățenia în compartimentul motorului este vitală. Piesele mobile ale motorului generează căldură, iar sistemul de răcire are nevoie de spațiu pentru a respira. Așadar, dacă găsiți resturi de materiale este musai să le îndepărtați imediat.  

Bateria

Dacă tot am vorbit de motor, nu uitați să verificați bateria pentru ca acesta să pornească. Trebuie să vă asigurați în primul rând că bateria nu este descărcată. Apoi, controlați cablurile bateriei pentru semne de deteriorare și inspectați bornele să nu fie corodate.

Filtre

Filtrele de combustibil, ulei, aer și altele pot acumula praf și mizerie. De aceea, este important să le verificați zilnic. Dintr-o simplă inspecție vizuală vă puteți da seama dacă prezintă semne de deteriorare sau scurgeri.

Nu ezitați să schimbați filtrele la nevoie, chiar dacă n-a trecut intervalul recomandat de producător. În cazul unui mediu poluant poate fi nevoie să faceți înlocuiri mai dese, dacă vreți să evitați defecțiunile.

Curelele

Tot pe lista de piese pe care trebuie să le verificați puteți să treceți si curelele (alternator, ventilator, etc.). Dacă sunt deteriorate, acestea se pot înlocui destul de ușor. În general, curelele se uzează ușor, fiind foarte solicitate.

Punctele de ungere

Am stabilit deja că utilajele sunt diferite. Totuși, nevoile lor sunt în mare parte aceleași. Pe șantier condițiile de lucru nu sunt nici pe departe ușoare. Umezeala, praful sau materialele abrazive sunt doar câteva exemple. Pentru a face față cu brio, echipamentul trebuie să fie uns corespunzător.

Aveți nevoie de piese utilaje?

În cazul în care ați făcut verificarea și ați constatat că o componentă nu funcționează cum trebuie nu intrați în panică. Cu doar câteva click-uri problema va fi rezolvată. Intrați pe site-ul RKU, introduceți numele sau numărul piesei și de restul de ocupăm noi!

Nu uitați că verificarea nu are nicio valoare fără soluționare problemelor identificate! De exemplu, o simplă scurgere poate fi un indiciu valoros care să vă scutească de cheltuieli serioase dacă acționați la timp.

 Concluzie

Monitorizarea stării de sănătate a utilajului dumneavoastră nu este o misiune imposibilă. Trebuie doar să fiți atent, consecvent și să fiți familiarizat cu echipamentul pe care lucrați. Țineți la îndemână manualul de utilizare, pentru că poate fi un bun prieten în astfel de cazuri.