Posted in: Diverse

4 defectiuni de rotire ale excavatorului pe care trebuie sa le cunoasteti

defectiuni de rotireDaca detineti un excavator stiti deja ca exista intotdeauna ceva de rezolvat. Unele lucruri sunt insa mai grave. De exemplu, atunci cand apar defectiuni de rotire ale excavatorului.

Evident ca activitatea unui excavator fara rotire va fi mult limitata. Pentru a nu fi luati prin surprindere, va propunem un articol care sa va ajute sa va familiarizati cu posibilele defectiuni de rotire.

Astfel, veti putea sa identificati rapid cauza si veti avea la indemana si solutia.

Excavatorul nu se poate roti

Cea mai intalnita problema din categoria defectiuni de rotire ale excavatorului este imposibilitatea de a se roti. In acest caz este recomandat sa controlati daca este pornit comutatorul rotativ al cutiei de siguranta.

Frana rotativa trebuie sa fie eliberata pentru ca excavatorul sa se poata roti. Daca comutatorul este in pozitia „deblocare”, atunci poate fi fortat si frana eliberata. Verificati, de asemenea, daca in timpul rotirii presiunea pilot este la valori normale.

Franele rotative nu opresc excavatorul

defectiuni de rotireIn acest caz este necesar sa verificati supapa de siguranta rotativa a hidromotorului. Daca miezul acesteia este blocat, franele nu pot fi eliberate. Pentru a vedea exact care este situatia va fi nevoie sa dezasamblati miezul supapei.

De asemenea, este posibil ca electrovalva rotativa a franei sa nu functioneze normal. Ar putea fi nevoie sa curatati bobina sau sa o inlocuiti daca este nevoie. In cazul in care niciuna dintre aceste variante nu prezinta ceva neobisnuit puteti controla daca exista probleme in interiorul hidromotorului.

Rotirea are variatii mari

Daca observati ca rotirea are fluctuatii, ba este slaba, ba este rapida avem din nou de-a face cu defectiuni de rotire. Ar trebui sa verificati daca presiunea de lucru de preaplin este normala in timpul functionarii. In situatia in care atat aceasta, cat si presiunea principala de lucru sunt in regula, atunci hidromotorul rotativ nu are probleme.

Daca presiunea de preaplin nu este normala, verificati daca exista vreo defectiune la supapa de siguranta rotativa stanga si dreapta. De asemenea, trebuie sa controlati daca presiunea pilot este normala.

Zgomot ciudat la rotire

O alta defectiune de rotire a excavatorului se referea la aparitita diverselor sunete in timpul functionarii. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa identificati de unde provine zgomotul: de la coroana de rotire sau de la pinionul de la hidromotor.

Este recomandat sa dezasamblati hidromotorul si sa verificati daca exista urme de uzura. Piesele cele mai predispuse la uzura sunt:

defectiuni de rotire

  • platoul cu pistonase axiale de la hidromotor
  • simering hidromotor
  • placa de presiune
  • supapa hidromotor
  • carcasa hidromotor
  • cuzineti hidromotor
  • rulmenti hidromotor

Cum sa preveniti aparitia unor defectiuni de rotire ale excavatorului

Pentru a evita aparitia unor defectiuni de rotatire ale excavatorului este important sa nu ignorati inspectia si intretinerea. Printre componentele care au nevoie de atentie se numara garniturile, rulmentii rotativi si inelele, care isi pierd eficienta pe masura ce excavatorul este utilizat.

La fiecare 2000 de ore sau un an este recomandat sa inspectati angrenajul rotativ. La intervale regulate trebuie sa verificati daca elementele de rotire sunt suficient lubrifiate. Se recomanda ca rulmentul oscilant sa fie lubrifiat la fiecare 250 de ore.

Intretinerea sta la baza functionarii eficiente a oricarui utilaj. Aceasta este o metoda usoara de a va proteja investitia si de a fi in siguranta in timpul folosirii excavatorului.

Daca aveti nevoie de ajutor cu defectiuni de rotire ale utilajului sau orice alte probleme, ne gasiti pe https://rku.ro/contact/. Tehnicienii bine instruiti de la RKU au o experienta de peste 15 ani, timp in care au realizat nenumarate reparatii ale echipamentelor de constructii si agricole.