Pentru buna functionare a excavatorului dumneavoastra si pentru a evita timpii morti cand utilajul este nefunctional, este util sa cunoasteti cat mai multe despre componentele acestuia. V-am pregatit un articol despre cum functioneaza un diferential pentru excavator si cum trebuie intretinut. Astfel veti avea costuri minime cu reparatiile si maxim de productivitate.
Cuprins
Ce este un diferential?
Diferentialul auto a fost inventat in anul 1825 de inginerul francez Onesiphore Pecqueur. De atunci a trecut prin mai multe etape de cercetare si reglare pentru a ajunge sa fie o piesa eficienta.
Diferentialul este un mecanism care permite rotilor montate pe aceeasi axa sa se roteasca independent una fata de cealalta. Un diferential pentru excavator joaca un rol vital in sistemul de transmisie.
Atunci cand un utilaj vireaza, roata exterioara parcurge o distanta mai mare decat cea interioara, dar prin intermediul diferentialului rotile pot avea viteze diferite, de unde rezulta mai putina uzura a anvelopelor sau sinelor.
Un diferential pentru excavator va furniza reglajele necesare pentru a reduce viteza si a creste cuplul, in functie de necesitatile fiecarei roti.
Daca aveti nevoie de mai multe informatii, sfaturi sau recomandari, consultantii nostri va stau la dispozitie.
Ce rol are un diferential pentru excavator?
Diferentialul este o componenta foarte importanta si indeplineste urmatoarele functii:
- transfera energia de la transmisia principala la arborii planetari
- echilibreaza puterea in functie de cerintele fiecarei roti
- ajuta rotile sa se roteasca la viteze diferite
- serveste ca unitate de reducere a vitezei
Componentele unui diferential simplu
- Carcasa diferential
- Coroana de antrenare
- Pinion satelit
- Pinioane planetare
- Arbori planetari
Un diferential de excavator este format dintr-o carcasa in care se afla pinioanele satelit. Acestea din urma sunt in angrenare cu cele doua pinioanele planetare aflate pe extremitatile interioare ale arborilor planetari. Miscarea de rotatie este transmisa carcasei printr-o coroana de antrenare.
Cum functioneaza un diferential de excavator?
Atunci cand excavatorul se misca inainte (pe teren drept), rotile se deplaseaza pe aceeasi distanta. In acest caz pinioanele satelit nu se vor roti in jurul axului propriu deoarece nu exista o diferenta de rotatie a rotilor din stanga si din dreapta.
Situatia este cu totul alta atunci cand utilajul vireaza deoarece rotile vor parcurge distante diferite iar pinioanele satelit se vor roti in jurul propriului ax.
Va asteptam pe site-ul nostru atunci cand aveti nevoie de un diferential pentru excavator sau alte piese pentru utilajele dumneavoastra.
Tipuri de diferentiale
Diferentialele se clasifica in functie de mai multe criterii:
1. dupa tipul angrenajelor folosite:
- diferentiale cu roti dintate conice;
- diferentiale cu roti dintate cilindrice.
2. dupa principiul de functionare:
- diferentiale simple
- diferentiale blocabile;
- diferentiale autoblocabile.
3. dupa valoarea momentului transmis la rotile motoare:
- diferentiale simetrice;
- diferentiale asimetrice.
4. dupa locul de dispunere in transmisie:
- diferentiale dispuse intre rotile aceleiasi punti;
- diferentiale dispuse intre puntile vehiculului cu mai multe punti motoare.
Sfaturi pentru intretinerea diferentialului
Pentru a fi fiabil, sigur si productiv orice utilaj are nevoie de intretinere regulata.
Un diferential pentru excavator va functiona la parametri maximi daca respectati cateva sfaturi pentru o intretinere corespunzatoare:
- Schimbarea uleiului la intervale regulate – uleiul lubrifiaza toate componentele in miscare din diferential. Contactul metal-metal uzeaza piesele si creeaza caldura din frecarea, ceea ce duce la slabirea angrenajelor si la posibile defectiuni ale utilajului. Calitatea uleiului este de asemenea foarte importanta. Acesta trebuie sa asigure curatarea, racirea si ungerea pentru a fi cu adevarat eficient. Daca aveti nevoie de ulei pentru diferential, va asteptam cu cele mai bune oferte pe www.rku.ro
- Curatati diferentialul – murdarie, nisip sau praf sunt doar cateva exemple de particule care pot patrunde intr-un diferential pentru excavator si pot duce la uzarea prematura a partilor componente. Atunci cand schimbati uleiul este bine sa curatati carcasa diferentialului pentru a prelungi durata de viata a utilajului.
- Schimbati in mod regulat filtrele – este important sa alegeti filtrele potrivite conform Manualului de intretinere a utilajului. Prin schimbarea filtrelor puteti reduce uzura componentelor si mentine curatenia sistemului.
- Inlocuiti piesele la primele semne de uzura – un diferential pentru excavator trebuie sa faca fata unor temperaturi ridicate si unor sarcini dificile vreme de mii de ore. De aceea componentele sale trebuie inspectate temeinic si schimbate inainte de a fi complet uzate, pentru a nu risca sa deterioreze si alte piese vitale.
Pentru mai multe informatii despre excavatoare, puteti accesa linkul urmator: https://www.earthmoversmagazine.co.uk/
Write A Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.