Daca lucrati in domeniul constructiilor, stiti ca un excavator este un utilaj indispensabil. Insa, exista multe lucruri pe care este bine sa le cunoasteti despre acest utilaj de nepretuit. De aceea, v-am pregatit un articol cu cele mai importante informatii.
Cuprins
Ce este un excavator?
Un excavator este un utilaj de constructii, pe roti sau cu senile, capabil sa execute numeroase activitati, cum ar fi: saparea pamantului, incarcare si descarcare, manipularea materialelor, demolare, etc. Excavatoarele sunt disponbile intr-o gama larga de dimensiuni si se pot dota cu multe accesorii, in functie de natura proiectului.
La inceput excavatoarele se bazau pe cabluri pentru puterea lor de sapare, dar in zilele noastre sistemele hidraulice le ajuta sa fie mobile si usor de manevrat.
Daca aveti nevoie de mai multe informatii, sfaturi sau recomandari, consultantii nostri va stau la dispozitie pe www.rku.ro/contact
Partile componente ale unui excavator
Intr-un excavator toate componentele sunt la fel de importante si functioneaza ca un intreg. Daca una dintre acestea nu functioneaza, tot sistemul este blocat si utilajul nu isi poate indeplini misiunea.
Un excavator este format din:
- trenul de rulare – cuprinde: sinele, cadrul sinei, motorul hidraulic si angrenajul. Daca ne referim la un excavator cu roti, elementele de baza vor fi aceleasi dar va avea roti si o axa in loc de senile si rama;
- casa – este cel mai adesea asociata cu cabina de functionare, dar exista si alte parti ale casei la fel de importante, cum ar fi: motorul, pompele hidraulice, grupul de contra-balansare si control. Casa unui excavator este asezata pe o platforma rotativa, care ii permite sa se roteasca la 360 de grade, si care uneste cabina si motorul cu trenul de rulare;
- bratul de excavare – cuprinde bratul propriu-zis (boom) – reprezinta portiunea superioara, un bat de excavator (stick) – permite ansamblului sa se balanseze ca o unitate multifunctionala si cupa – poate fi schimbata cu numeroase atasamente.
Pentru cele mai bune oferte de excavator, va asteptam pe site-ul nostru www.rku.ro
Tipuri de excavatoare
Exista mai multe tipuri de excavatoare, fiecare dintre ele fiind gandit pentru un scop anume. Iata cele mai intalnite dintre acestea:
- Excavatoare taratoare (Crawlers) – sunt folosite destul de mult datorita faptului ca exercita o presiune mai mica la sol decat utilajele pe roti.
- Excavatoare cu roti – sunt usor de manevrat, au o mobilitate foarte buna si asigura timpi de transport excelenti in jurul sau intre santierele de lucru. Ca dezavantaje trebuie mentionate faptul ca nu sunt la fel de stabile ca utilajele pe senile si ca nu sunt potrivite pe un teren moale.
- Mini Excavatoare – sunt folosite pe santiere unde spatiul este restrans. Sunt utile pentru indepartarea buturugilor, proiecte minore de demolare sau saparea transeelor.
- Excavatoare cu senile – au o dimensiune destul de mare si folosesc o franghie de ridicare si un sistem de tractiune pentru a ridica si cobori cupa. Sunt ideale pentru excavari adanci, operatiuni subacvatice sau excavare rutiera.
- Excavatoare cu acoperire lunga – sunt ideale pentru zonele greu accesibile, unde utilajul nu se poate apropia prea mult. Acest tip de excavator are un brat lung extensibil, care reprezinta un mare avantaj pentru o excavare de la distanta, dar un dezavantaj pentru spatiile inguste.
- Buldoexcavatoare – principala diferenta dintre un excavator si un buldoexcavator este faptul ca primul se poate roti la 360 de grade, in timp ce cel de-al doilea se poate roti doar 200 de grade (stanga si dreapta). De obicei, buldoexcavatoarele sunt folosite pentru lucrari de dificultate medie sau redusa.
- Excavatoare cu aspiratie – sunt mai rar folosite, in special pentru lucrari de sapaturi fragile, curatarea resturilor si proiecte subterane.
Sfaturi pentru ingrijirea unui excavator
Daca vreti sa aveti un utilaj care sa functioneze la capacitate maxima si o activitate cat mai productiva, este indicat sa tineti seama de anumite aspecte. Iata cateva sfaturi pentru functionarea optima a unui excavator:
- Curatati trenul de rulare la sfarsitul fiecarei zile de lucru – in caz contrar, murdaria acumulata poate duce la uzura prematura a componentelor.
- Verificati in mod regulat filtrele – de aer, combustibil, motor si hidraulic. Este indicat sa respectati instructiunile din manualul de intretinere al excavatorului.
- Stabiliti un program de intretinere preventiva.
- Schimbati componentele de la primele semne de uzura pentru a evita defectiuni majore.
- Monitorizati indeaproape tensiunea sinelor.
- Urmariti in mod constant nivelul uleiului hidraulic, de motor, lichid de racire si alte fluide.
Daca aveti nevoie de piese pentru excavator sau alte piese pentru utilajele dumneavoastra contactati-ne acum.
Write A Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.