Generalizarile de orice fel nu-si au locul pe santier, la fel ca in orice alt domeniu. Bineinteles, ne bazam pe reguli, pe date si informatii dar in niciun caz nu folosim judecati de valoarea care au caracter general.
Exista multe mituri despre excavatoare dar sunt oare adevarate? De exemplu, se spune despre mini-excavatoare ca ar fi mici și neperformante! Asa sa fie? Analizam cele mai intalnite mituri mai jos.
Cuprins
#lipsa de performanta. Un utilaj mic este inutil.
Acesta este unul dintre acele mituri ce ilustreaza perfect problema generalizarilor. Fiecare utilaj in parte are o anumita putere si este capabil sa ridice o anumită greutate. Acestea sunt detaliile de la care pornim atunci cand il alegem.
Un excavator de 50 de cai putere poate ridica o sarcina de o tona si jumatate. Desigur, nu e suficient să analizam aceste cifre din cartea tehnica. Trebuie sa ne documentam in legatura cu inaltimea pana la care poate fi ridicata aceasta greutate, cum poate fi manevrat mini-excavatorul si cum se descurca pe diferitele tipuri de terenuri.
Toate aceste informatii difera in functie de utilaj si de producator. Putem achizitiona un utilaj performant care sa se achite fara probleme de sarcini daca stim in primul rand ce nevoi avem.
#mini-excavatoarele S.H. au prea multe probleme ascunse
Ei bine, aici s-ar putea sa ne contrazicem si sa spunem ca generalizarile s-ar putea sa aiba si parti bune. Nu, nu ne referim la mitul expus mai sus. Mini-excavatoarele la mana a doua nu sunt mai predispuse la hibe decat alte utilaje.
Regula generala pe care o putem aplica suna asa: orice utilaj la mana a doua trebuie sa fie testat, verificat de un mecanic si abia apoi cumparat. Puteti gasi mai multe detalii despre utilajele second hand si daca reprezinta o investitie buna pe pagina: https://rku.ro/diverse/utilaje-de-constructii-second-hand/
#mini-exacavatorul poate fi folosit de oricine, fara vreo pregatire prealabila
O greseala evidenta, in conditiile in care mini-excavatorul ridica sarcini insemnate si face manevre complicate. Operatorul trebuie instruit pentru ca folosirea gresita a acestui utilaj poate duce la pagube meteriale insemnate si chiar la ranirea celor din jur.
Alte mituri privind excavatoarele si intretinerea lor
Lasam in urma utilajele mai mici si trecem la fratii mai mari. Dimensiunea nu inseamna in mod automat ca si problemele sunt mai mari. Pana la urma, fiecare proiect are insemnatatea lui si un blocaj sau o intarziere afecteaza diferit fiecare firma in parte.
#curatarea trenului de rulare trebuie facuta… din cand in cand!
Tot din categoria mituri face parte si ideea conform careia nu trebui sa curatati prea des trenul de rulare. Nu va lasati pacaliti de faptul ca excavatoarele sunt utilaje rezistente, care pot lucra in orice fel de conditii. Da, o pot face, cata vreme sunt intretinute corespunzator. In cazul in care se aduna reziduri in trenul de rulare, pot aparea probleme serioase.
Curatati utilajul cat mai des cu putinta pentru a inlatura riscul de uzura prematura a diferitelor componente. Curatenia face casa buna cu santierul!
#santurile se sapa cel mai bine folosind doar forta bratului excavatorului
Aici intram in detalii tehnice, asa ca cel mai simplu este sa ne folosim de experienta operatorilor. Saparea unui sant poate fi facuta in mai multe feluri, dar scopul nostru este sa folosim forta potrivita fara sa uzam in mod exagerat utilajul.
Pentru asta, dinții cupei trebuie pozitionati in asa fel fata de sol incat sa patrunda cu o forta minima. Umpleti cupa înclindând bratul. Ridicati cupa atunci când este plina.
Concluzia importanta a acestor mituri o reprezinta faptul ca un excavator poate avea miscari extrem de flexibile. Insa, pentru asta trebuie sa stim cum sa-l operam corespunzator si cum sa profitam de pe urma caracteristicilor fiecarui utilaj in parte.
Daca aveti nevoie de piese de schimb pentru excavator gasiti o gama variata pe https://rku.ro/.