Un operator de utilaje grele nu este un simplu sofer. Sarcinile sale sunt complet diferite de cele ale unui conducator auto iar responsabilitatea este uriasa.
Un utilaj de acest fel poate pune in pericol viata celor din jur si poate produce pagube materiale insemnate. De aceea, este bine ca un operator de utilaje grele sa cunoasca anumite aspecte ce tin de buna functionare a echipamentului si de protectie.
Cuprins
Primul pas pentru siguranta unui operator de utilaje grele
Cel mai important pas pentru siguranta unui operator de utilaje grele si a celor din jur este alegerea echipamentului potrivit.
Vrem sa mutam dintr-un loc in altul un obiect greu? O putem face in cupa excavatorului, dar trebuie sa ne gandim la forma obiectului respectiv si la modul in care poate fi asigurat. In acest fel, putem descoperi alte utilaje mai potrivite.
Verificare vizuala
Inainte de a porni utilajul este indicata o inspectie vizuala. Nu subestimati niciodata importanta acestui pas extrem de simplu.
Priviti pe geamul avionului atunci cand va imbarcati pentru o calatorie: veti observa ca angajatii aeroportului fac acelasi lucru cu aeronava. Si functioneaza la orice tip de utilaj.
O simpla plimbare in jurul acestuia ne dezvaluie problemele evidente: cauciucuri dezumflate, furtunuri hidraulice desprinse sau alte piese utilaje uzate.
Acest pas ne permite si sa observam mediul in care lucram: sunt obstacole in apropiere? Care este starea drumului? Cat de dificil e accesul in punctul de lucru? Mai mult, trebuie sa ne asiguram ca farurile, stopurile si semnalizatoarele functioneaza.
Deplasarea utilajelor grele ar trebui asigurata de mai multi angajati. Un operator de utilaje grele trebuie ghidat, oricat de bine ar cunoaste zona in care se deplaseaza. Cel care face asta trebuie pregatit iar semnalele trebuie sa fie clare si intelese usor de operator.
Accesul in utilaj
Accesul in utilaje nu e intotdeauna foarte comod, ba chiar in unele cazuri vorbim de o inaltime insemnata. Este important sa ne asiguram de integritatea treptelor de acces si sa le reparam cand este cazul.
Regula celor trei puncte de contact este una simpla, repetata de multi experti: ar trebui sa ne asiguram ca in orice moment avem trei puncte de contact cu utilajul.
Centura de siguranta poate salva viata unui operator de utilaje grele
Este un detaliu ignorat de multi soferi si operatori de utilaje. Dar centura de siguranta ar trebui purtata inclusiv in utilajele grele.
Un excavator, chiar daca nu se deplaseaza dar isi foloseste bratul pentru a sapa un sant este supus riscului unor accidente. Iar centura are rolul de a-l proteja pe un operator de utilaje grele.
Echipamente personale de protectie
Revenim la comparatia cu masina. Operatorii utilajelor grele nu sunt in drum spre vacanta. Casca de protectie este obligatorie pe santiere in multe state, iar autoritatile impun asta inclusiv celor care opereaza utilajele.
Sa nu uitam de zgomot: protectia urechilor ar trebui asigurata cu ajutorul unor casti speciale. In unele situatii sunt utile si alte elemente de protectie: ochelarii, manusile si cizmele.
Inclusiv muncitorii care lucreaza in apropierea utilajelor grele trebuie instruiti in legatura cu acestea. Este obligatoriu sa poarte haine reflectorizante si sa inteleaga faptul ca un operator de utilaje grele are unghiuri moarte in care nu-i poate observa pe cei din jur.
Nu va bazati pe reflexele operatorului: un utilaj nu poate fi oprit precum un autoturism de doua tone. Protectia muncii nu este doar o hartie pe care o semnam periodic. Regulile care uneori par exagerate au menirea sa salveze vieti, cu atat mai mult pe un santier de constructii.