Craciunul bate la usa si toata lumea asteapta cu nerabdare cadourile. Chiar si un utilaj de constructii merita sa primeasca ceva. Si ce cadou ar putea fi mai potrivit decat pregatirea utilajului pentru sezonul rece?
Iarna este un anotimp dificil nu doar pentru oameni, ci si pentru echipamentul de constructii. Stim cu totii ca zapada ne ia mereu prin surprindere, de aceea este mai bine sa fim pregatiti din timp.
Cuprins
Realizati o verificare de iarna a utilajului
Pregatirea utilajului de iarna incepe cu o verificare temeinica, ce are rolul de a va arata ce functioneaza bine si ce nu. Inspectia ar trebui sa acopere toate punctele importante ale echipamentului.
Puteti incepe verificarea cu starea cauciucurilor. Atunci cand scad temperaturile, poate scadea si presiunea aerului din interiorul acestora. Trebuie sa aruncati o privire si la piese motor pentru ca rolul lor este vital.
Important pentru pregatirea utilajului de iarna este si verificarea nivelului lichidului de racire si al uleiului. Pentru protejarea utilajului se recomanda lubrifierea componentelor principale.
Folositi combustibil, ulei si vaselina adecvate pentru sezonul rece
La temperaturi scazute ar trebui sa schimbati combustibilul folosit vara pentru a evita aparitia problemelor. Nu toate tipurile de combustibil sunt performante in timpul iernii.
Atunci cand apar temperaturile de inghet, o motorina cu o vascozitate mai mica este indicata, deoarece astfel puteti evita gelificarea acesteia. Vaselina trebuie si ea sa fie rezistenta la temperaturi scazute.
La fel de important pentru pregatirea utilajului pentru vreme rece este si alegerea unui ulei hidraulic potrivit. Daca utilizati unul de proasta calitate, riscati sa se transforme intr-o pasta groasa la venirea frigului.
Daca nu sunteti siguri care este varianta potrivita pentru pregatirea utilajului dvs. de iarna, cel mai bine este sa mergeti pe mana unui specialist. Pe https://rku.ro/contact/ puteti beneficia de consultanta gratuita de la o echipa de tehnicieni bine instruiti.
Depozitati utilajul atunci cand nu este folosit
Chiar daca ati reusit sa mentineti echipamentul in stare perfecta de functionare pe timpul iernii, pot exista situatii in care acesta sa nu fie folosit. Fie ca vremea viscolita nu va permite sa lucrati, fie aveti o perioada cu mai putine proiecte important este sa protejati utilajul.
Depozitarea intr-un spatiu inchis va ajuta sa porniti utilajul cu usurinta atunci cand aveti nevoie. In plus, veti economisi timp si nu veti avea batai de cap cu indepartarea zapezii acumulate. Acest pas conteaza foarte mult atunci cand vine vorba de pregatirea utilajului pentru sezonul geros.
Schimbarea pieselor uzate, parte din pregatirea utilajului de iarna
Mentinerea echipamentului in functiune in timpul anotimpului rece, poate fi greu de realizat. Totusi, cu putina atentie si planificare totul poate fi solutionat.
Iarna utilajele se pot defecta mai usor. Frigul afecteaza unele metale, facandu-le mai sensibile iar temperaturile scazute pun presiune atat pe atasamente, cat si pe echipament in sine.
Pentru a evita aparitia defectiunilor, timpul pierdut si reparatiile costisitoare este recomandat sa schimbati la timp piese utilaje. Ce inseamna asta mai exact? Ei bine, pe scurt sa nu asteptati defectarea unei componente pentru a o inlocui.
Curatati utilajul dupa ce il folositi
Este important sa va curatati cat mai bine echipamentul pe timp de iarna. Orice urma de noroi lasata peste noapte va ingheta si va deveni greu de dat jos.
Acordati o atentie sporita trenului de rulare, sinelor, articulatiilor si cilindrilor. In plus, noroiul inghetat poate duce la deteriorarea senilelor, de aceea curatarea lor este vitala.