Un echipament agricol sau de constructii reprezinta o investitie, de multe ori costisitoare. Asa ca este normal, atunci cand apar probleme, sa incercati sa faceti singur unele reparatii utilaje.
Nu este nimic gresit, insa este important sa stiti ce puteti face singur si ce nu. V-am pregatit cateva sfaturi care sa va ajute sa luati cea mai buna decizie pentru echipamentul dvs.
Cuprins
Cand este nevoie de reparatii utilaje?
In general, atunci cand apar semne de uzura sau deteriorari este cazul sa reparati sau sa inlocuiti piesa respectiva. Puteti monitoriza starea componentelor prin implementarea unui program de intretinere.
Daca detectati din timp problemele atunci puteti sa luati in calcul varianta reparatiilor. Pe de alta parte, in cazul in care defectiunea este grava, cel mai bine este sa inlocuiti componenta respectiva. Indiferent ce varianta alegeti, este foarte util sa tineti un jurnal de intretinere.
Intretinere de rutina
Daca vorbim de reparatii utilaje de rutina puteti sta linistit, va veti descurca fara probleme daca urmati instructiunile. Unele sarcini simple, precum schimbarea unui filtru JCB 3CX, nu au nevoie decat de atentie.
Tot in aceasta categorie se incadreaza si inlocuirea uleiului sau ungerea echipamentului, operatiuni ce ar trebui efectuate in mod regulat.
De asemenea, puteti face singuri o sudura minora. De exemplu, o cupa de excavator fisurata care are nevoie de o mica sudura nu reprezinta o problema. Chiar daca nu reusiti sa faceti totul bine, nu vor fi afectate alte componente. In cazul sudurilor in zone critice, cum ar fi bratul excavatorului, mai bine faceti o programare la service.
Siguranta este cea mai de pret
Pentru unele reparatii utilaje, exista posibilitatea de a provoca daune suplimentare daca va ocupati singur de treaba. Pe termen lung acest lucru va poate costa mai mult timp si bani.
De aceea, trebuie sa respectati toate indicatiile prezentate in manualul utilajului. In plus, daca ceva este neclar si aveti indoieli legate de reparatia respectiva, cel mai bine ar fi sa apelati la ajutorul expertilor.
Inlocuirea componentelor
Cand vine vorba de inlocuirea unor piese exista unele sarcini usoare si altele dificile. In principiu, daca o componenta trebuie doar desurubata si fixata cea noua, va fi relativ usor de facut. Insa, daca trebuie facute anumite ajustari de presiune (cum este cazul pompelor), atunci situatia este mai complicata.
Puteti inlocui singur un furtun hidraulic, asigurandu-va ca respectati specificatiile potrivite. La polul opus se afla elementele de uzura, pe care ar fi mai bine sa le lasati in seama profesionistilor.
Probleme electrice
Pe partea electrica este bine sa fiti prudenti. Daca este necesar sa schimbati un releu JCB 3CX puteti sa va puneti pe treaba. La fel si daca descoperiti fire taiate sau deteriorate pe care le puteti imbina usor.
Insa, daca identificati probleme majore unde aveti nevoie de experienta si de unelte speciale, mai bine renuntati. Aceste tipuri de reparatii utilaje sunt mai potrivite pentru specialisti.
Importanta unor reparatii utilaje
Indiferent daca alegeti sa faceti dvs. reparatiile sau apelati la un service, pana la urma conteaza sa rezolvati problema. Intretinerea echipamentului este esentiala atat pentru buna functionare, cat si pentru mentinerea unui grad ridicat de productivitate.
De asemenea, daca efectuati reparatiile la timp va asigurati ca nu sunt deteriorate si alte componente. Nu in ultimul rand, puteti sta fara griji stiind ca toate piesele functioneaza cum trebuie si atat operatorii cat si cei din jur sunt in siguranta.
In concluzie, poate parea mai simplu sa treceti direct la treaba atunci cand aveti nevoie de reparatii utilaje. Uneori, poate dura ceva timp inainte ca un specialist sa poata veni. Insa, tineti cont de sfaturile de mai sus si efectuati doar acele reparatii minore pe care stiti ca le puteti realiza in siguranta.