Posted in: Diverse

Riscuri legate de expunerea la vibrații

vibrațiiUtilizarea unui utilaj pe șantier aduce cu sine o serie de riscuri importante. Unul dintre ele se referă la expunerea la vibrații. Înțelegerea acestor riscuri este crucială pentru operatorii echipamentelor de construcții.

Știind la ce vă expuneți, veți putea să luați măsuri adecvate de protecție. Aflați toate amănuntele esențiale în articolul de mai jos.

Care sunt riscurile?

vibrațiiPe termen scurt, acestea pot duce la oboseală accentuată, pierderea concentrării și slăbirea vederii. Expunerea pe termen lung poate produce efecte grave asupra sănătății.

Pot apărea traumatisme ale coloanei vertebrale, dar și afecțiuni vasculare cauzate de slaba circulație a sângelui, în special în zona degetelor. Acestea sunt concluzii dintr-un document informativ al Inspecției Muncii care se bazează inclusiv pe date medicale.

Vibrațiile produse de un excavator sau de un camion sunt transmise întregului corp. În cazul mașinilor de găurit, efectul acestora se simte mai ales la nivelul brațelor.

Expunerea unui angajat la vibrații este calculată în funcție de mai mulți indicatori: durata expunerii, continuitatea ei, frecvența, impulsurile, accelerația. În manualele de utilizare ale diferitelor utilaje găsim o secțiune rezervată acestora. 

Cum ne putem proteja de vibrații?

vibrațiiPrimul pas pentru a ne proteja de nivelul vibrațiilor trebuie făcut înainte de începerea activității propriu-zise.  Pentru asta este necesar să alegem utilajul potrivit pentru activitatea aflată în plan, iar acesta să fie dotat cu accesoriile corespunzătoare. În plus, lucrătorii trebuie instruiți atât în ceea ce privește procedurile de siguranță, cât și legat de utilajul pe care urmează să îl folosească.

Pasul doi se referă la echipamentul de protecție pentru operator, care este la fel de important.

De asemenea, trebuie să ne asigurăm că utilajul este întreținut corespunzător și nu funcționează cu defecțiuni. În caz contrar, acestea pot spori vibrațiile. Pe lângă problemele cauzate operatorului, se ajunge și la o agravare a defecțiunilor, cu efecte extrem de costisitoare.

Atenție la scaunul utilajului

Scaunul utilajului este extrem de important în planul de a reduce expunerea la vibrații. Acesta trebuie întreținut și reglat corespunzător. În cazul în care cumpărați un utilaj la mâna a doua, verificarea scaunului trebuie făcută cu atenție pentru că rolul său în protejarea operatorului de vibrațiile inerente este vital.

Și poziția operatorului pe scaun trebuie luată în calcul. Nu conduceți și nu folosiți utilajul într-o poziție aplecată sau alunecând din scaun pentru că în acest fel protecția oferită scade.

Consultați cu atenție comenzile scaunului din manualul de utilizare.

Producătorul JCB, de exemplu, recomandă o atenție deosebită acordată butonului de ajustare a greutății. Aceasta va fi afișată în kilograme într-o anumită zonă a butonului și va permite reglarea automată a poziției în funcție de greutatea operatorului.

Și celelalte comenzi ale scaunului sunt extrem de importante, de la tetieră, cotieră și până la rotire, înălțime sau unghi al spătarului.

Sfaturi pentru minimizarea vibrațiilor în timpul utilizării

Fără mișcări bruște, iată regula de aur. Nu bruscați accelerația, direcția și comenzile accesoriilor pentru a nu spori vibrațiile și nivelul acestora. În timpul deplasării trebuie să alegeți o viteză corespunzătoare drumului parcurs.

vibrațiiIdeal este ca deplasarea între două puncte de lucru să se facă pe drumul cel mai ușor accesibil, fără dificultăți evidente. Vibrațiile nu apar doar atunci când folosim un ciocan hidraulic, ci și atunci când utilajul purtător se deplasează din punctul A în punctul B.

În manualele de utilizare, producătorii recomandă inclusiv o atenție specială acordată spațiului de lucru. De exemplu, gropile și șanțurile de pe șantier ar trebui umplute. De asemenea, este ideal să îndepărtăm pietrele sau alte obstacole care pot apărea.

Până la urmă, nu este vorba doar de nivelul de vibrații. Respectarea regulilor privind protecția muncii și asigurarea perimetrului în care lucrăm protejează operatorul, pe cei din preajmă și ne oferă garanția că vom putea profita de pe urma utilajului respectiv.