Posted in: Diverse

Utilajele electrice: cand vor ajunge în prim-plan?

utilajele electriceUtilajele electrice pe santiere nu tin de un viitor indepartat. Ele exista deja si sunt folosite de constructori.

Intrebarea adresata cel mai des este legata de cat de rapid vor fi inlocuite utilajele diesel cu unele full electric. Pana sa raspundem, incercam sa trecem prin cele mai importante puncte ale acestei dezbateri.

Ce avantaje au utilajele electrice?

utilajele electrice
Sursa: https://volvoceblog.com/

Acestea produc mai muțin zgomot și au un nivel redus de vibratii. Utilajele electrice au si costurile de operare mai mici pe termen lung. Nu mai are rost sa vorbim de impactul asupra mediului. 

Mai mult, producătorii se lauda cu faptul ca aceste utilaje sunt mai usor de folosit si interactiunea operator-echipament este mult simplificata. De asemenea, tot producatorii spun ca performantele acestora sunt identice cu cele ale modelelor diesel similare.

Dezavantaje ale echipamentelor electrice

Bineinteles ca in orice situatie exista si dezavantaje. Pentru utilajele electrice un prim dezavantaj ar fi legat de costuri, care sunt mai mari la inceput.

Apoi, se pune problema infrastructurii de incarcare. Un excavator de mari dimensiuni se incarca in aproximativ 6 ore iar asta pune o problema importanta. Iar criza actuala a energiei face ca aceste costuri sa creasca enorm.

Iata si cateva dintre utilajele electrice disponibile pe piata:

Volvo CE EX 2

Cei de la Volvo CE au prezentat încă din 2017 un excavator compact complet electric. E vorba de modelul EX 2. Cele două baterii cu care este echipat ii permit sa opereze pentru o perioada maxima de 8 ore.

Volvo CE EX 2 este de 10 ori mai silentios decat un model similar pe motorina, sustin producatorii. Cei care il utilizeaza spun ca este superior si la celelalte capitole care tin de performanta.

Bobcat E10e

utilajele electriceBobcat E10e este un mini-excavator electric foarte usor de utilizat si manevrat. Se încarcă în aproximativ 2 ore si jumatate. În funcție de condiții, poate fi folosit de la 4 pana la 8 ore. Modelul electric a fost dezvoltat intr-un centru de cercetare din Cehia si prezentat pentru prima data in 2016.

JCB 19C-1 E

Modelul 19C-1 E de la JCB este un excavator electric de 2 tone. Se incarca in 6 ore si poate functiona la program normal pe santier, ca un excavator diesel.

JCB 19C-1 E este echipat cu 3 baterii. De asemenea, are un sistem optional fast charger ce poate duce la injumatatirea timpului necesar pentru incarcare.

Wacker Neuson

utilajele electrice
Sursa: https://www.wackerneuson.eu/

Cei de la Wacker Neuson au o gama mai larga de echipamente fara emisii. De la mini excavatoare, incarcatoare, pana la compactoare. Unele dintre ele au fost lansate pe piata de aproximativ 6 ani si au fost testate pe mai multe santiere din lume.

Concluzii

Discutia despre utilajele electrice este una lunga. Tot mai multe voci dau ca sigura tranzitia catre zona electrica si pe santiere. Unii specialisti spun ca in cel mult 20 de ani utilajele si echipamentele diesel vor disparea.

Desigur, o astfel de schimbare este una uriasa si e nevoie de vointa politica, de investitii si de dezvoltarea infrastructurii de incarcare. Inclusiv piata bateriilor electrice trebuie sa se dezvolte pentru ca acest plan de 20 de ani sa ajunga la final.

Se pune si problema modului in care utilajele electrice vor fi produse. Chiar daca ele au zero emisii poluante, totusi, producerea lor implica o anumita amprenta de carbon.

Doar rezolvand toate aceste probleme, tranzitia catre un viitor verde se va face intr-un mod sanatos, din care vom beneficia cu totii.