Posted in: Diverse

Ce trebuie să verificați pentru a identifica la timp defecțiunile unui utilaj

verificațiFolosirea unui utilaj în conditiile în care există o defecțiune poate cauza un întreg șir de probleme. Este important să verificați anumite componente în primul rand pentru că o defecțiune se poate agrava. În același timp, este posibil să apară alte și alte probleme, produse tocmai de utilizarea echipamentului cu anumite componente defecte.

Este un lanț al slăbiciunilor în care fiecare verigă ne costă din ce în ce mai mult. Din acest motiv, este vital să faceți verificări zilnice pentru identificarea eventualelor probleme.

Corpul și structura echipamentului

Este de datoria fiecărui operator ca înainte de a porni utilajul să efectueze o inspecție vizuală. Acest lucru îl ajută să fie în siguranță și să descopere eventuale defecțiuni.

Toate elementele de pe corpul și structura utilajului ar trebui inspectate înainte de operare. Verificați dacă există semne de deteriorare, pete de rugină, componente slăbite, etc. Trebuie să vă concentrați atenția mai ales asupra dispozitivelor de protecție și siguranță.

Totul contează, așa că aruncați o privire asupra întregului echipament. Parbrizul ar trebui inspectat pentru a vă asigura că sticla este intactă și aveți o bună vizibilitate, la fel și starea oglinzilor. Elemente precum centura de siguranță, bloc de lumini JCB, claxonul sunt și ele pe listă.

Notați chiar și detaliile ce nu par importante la prima vedere, cum ar fi punctele slabe din vopsea. Dacă le verificați zi de zi, veți constata dacă acestea se agravează și veți putea stabili un calendar pentru reparații.

Verificarea pneurilor

verificațiAcest detaliu nu trebuie trecut cu vederea. În cele mai multe manuale de utilizare apare un avertisment care nu poate fi ignorat: explozia pneurilor se poate transforma într-un accident fatal!

Din acest motiv,  este recomandat să verificați în fiecare zi cauciucurile, căutând următoarele probleme: cuie, cioburi sau alte obiecte încastrate în pneu, tăieturi sau semne de deformare cum ar fi umflăturile.

Cauciucurile au o limită de viteză și nu trebuie să o depășim la deplasări. De asemenea, este important de verificat eventualele pierderi de aer sau acumulările de mizerie în supapă.

Furtunurile hidraulice și racordurile

În cazul furtunurilor hidraulice, inspecția poaste scoate la iveală mai multe probleme. Daca observați că există extremităti deteriorate, furtunuri strivite sau racorduri deplasate trebuie sa treceți imediat la remedierea problemei. Și la acest capitol avertismentele sunt severe: un furtun defect poate duce la un accident periculos.

Dacă nu verificați, veți ajunge să regretați!

Nu ignorați importanta verificărilor enumerate mai sus. Bineînțeles, lista de piese utilaje pe care trebuie să le verificați este mult mai lungă. Să nu uităm, de pildă, de sistemul de protecție la răsturnare sau contra căderii obiectelor. Daca acest sistem a fost implicat într-un accident, atunci utilajul nu ar trebui folosit până la schimbarea lui.

verificațiAlt sistem important pe care trebuie să îl verificați este cel de evacuare. Acesta spune multe despre performanța motorului, care reprezintă inima utilajului. Fumul și sunetele anormale pot fi indicatori ai unor probleme grave. Se adaugă pe listă și inspectarea nivelurilor lichidelor, starea filtrelor, a bateriei și a frânelor.

Nici latura umană n-ar trebui scoasă din discuție. Toate aceste detalii țin și de pregătirea operatorului. Dacă acesta este instruit și bine informat, atunci eventualele probleme vor fi identificate rapid, iar costurile reparațiilor vor fi mult mai mici. În plus, un operator trebuie să recunoască semnalele de alarmă venite din parte utilajului, astfel încât defecțiunile să fie descoperite înainte de a se agrava.

În concluzie, dacă neglijați acest simplu pas ce constă în verificarea utilajului, veți pierde multe beneficii și veți avea parte de probleme costisitoare. Așadar, gândiți-vă că este mult mai profitabil să verificați starea echipamentului vreme de câteva minute în fiecare zi, decât să fiți nevoiți să opriți utilajul chiar și câteva zile din cauza unor defecțiuni bruște.