Posted in: Diverse

4 sfaturi esențiale pentru prelungirea duratei de viață a unui încărcător

încărcătorUn încărcător este gândit să opereze în condiții diferite, în zone dificile, la temperaturi extreme și cu sarcini uriase. Cu toate acestea, trebuie să ofere performanțe maxime și fiabilitate. Dacă ultima propozitie sună a reclama, ei bine nu este asa.

Încărcătorul chiar este gandit să performeze la capacitate maximă, dar pentru asta are nevoie de o mână de ajutor. Aflați în rândurile de mai jos cum îi puteți prelungi durata de viață.

Țineți cont de graficul de service al unui încărcător

Orice utilaj de construcții, agricol sau industrial vine cu un manual detaliat din fabrică, care include un program de întreținere al acestuia. Nu neglijați importanța acestor informații, deoarece nimeni nu știe mai multe despre intervalele de întreținere potrivite pentru un echipament decât producătorul acestuia.

În manualul de utilizare al unui încărcător JCB, de exemplu, găsim o listă cu operațiile importante și intervalele la care acestea trebuie efectuate. Unele dintre trebuie facute la fiecare 10 ore, adică zilnic. Aici putem da ca exemplu verificarea nivelului uleiului.

încărcătorAlte piese utilaje ar trebui verificate la fiecare 50 de ore, adică saptamanal. Un exemplu ar fi golirea separatorului de apa și a filtrului de carburant. Lista mai contine operații de service la 500 de ore, adică la fiecare 6 luni. Altele ar trebui efectuate la 6000 de ore de funcționare, adică dupa un interval de 6 ani.

Atenție: acest grafic presupune acțiuni diferite. În unele cazuri este necesară verificarea unui indicator sau a unui echipament. În altele este nevoie de reglarea acestora. Există situații în care se impune înlocuirea unui lichid sau a unor piese utilaje, sau doar ungerea ori curățarea acestora.

Efectuând aceste acțiuni în momentele recomandate de producător, vă asigurați ca beneficiați de un încărcător ce va oferi performanțe maxime pe șantier.

Luați în calcul faptul că intervalele recomandate în manual se bazează pe condiții normale de funcționare. Totuși, acestea pot varia în funcție de factori de mediu (praf, noroi, fluctuații excesive de temperatură, ploaie, etc.) și de felul în care este operat utilajul respectiv.

Respectați specificațiile impuse de producător

Carburantul, aditivii, diferitele tipuri de ulei sau antigelul trebuie să respecte specificațiile impuse de producător, enumerate in paginile manualului de utilizare ale unui încărcător.

În caz contrar, echipamentul își pierde garanția. De exemplu, problemele sistemului de injecție nu vor fi acceptate sub umbrela garanției dacă defecțiunea este atribuita calității sau tipului de carburant folosit, stipuleaza producătorul JCB.

În situația în care nu sunteți convinși de faptul că tipul de carburant folosit îndeplinește specificațiile impuse, de pe internet pot fi cumpărate seturi de testare a carburantului, iar producătorii recomandă utilizarea acestor teste.

Nu săriți peste încălzire

încărcătorAșa cum un sportiv are nevoie de câteva exerciții de încălzire înainte de joc, la fel și motorul unui încărcător trebuie pornit timp de 5-10 minute înainte de începerea activității propriu zise. Acest pas trebuie făcut chiar dacă afară este cald.

De ce este importantă această încălzire? Pentru că permite creșterea presiunii uleiului și astfel veți beneficia de piese motor lubrifiate, lucru extrem de important pentru prelungirea duratei de viață a utilajului. În plus, acest timp va ajuta și sistemul de răcire să ajungă la temperatura ideală de funcționare.

Curățarea utilajului nu trebuie ignorată

Curătenia utilajului ține inclusiv de siguranța operării. Un parbriz murdar va restrânge vizibilitatea și poate duce la producerea unor accidente. De asemenea, acumulările de noroi pe motor și cutia de viteză pot cauza apariția defecțiunilor.

Pentru curățare este indicat să folosiți apă sau aburi și detergenți diluați. Cei foarte puternici pot provoca deteriorarea vopselei. Atenție: jetul de apă nu trebuie îndreptat direct spre componentele electrice, electronice și garniturile de ulei.

În încheiere, nu uitați că orice operație de întreținere trebuie efectuată doar dupa ce parcați ultilajul pe un teren solid și îl asigurați din toate punctele de vedere.