Posted in: Diverse

Cruce cardanica de buldoexcavator

Buldoexcavatoarele sunt utilaje din ce in ce mai cautate, datorita versatilitatii lor. Insa, acestea sunt destule de costisitoare daca nu sunt intretinute corespunzator. De aceea, este important sa aflati mai multe despre cum functioneaza o cruce cardanica de buldoexcavator si cum puteti evita reparatiile costisitoare ale utilajului.

Ce este o cruce cardanica de buldoexcavator?

cruce cardanica de buldoexcavatorCrucea cardanica este cea mai importanta parte a unui cardan. O cruce cardanica de buldoexcavator este o articulatie in forma de cruce, care are la fiecare capat cate o proeminenta pe care este montat cate un rulment.

Mai precis, ea intra in componenta unei articulatii cardanice, alaturi de cele doua furci cardanice. Acestea din urma sunt montate la 90 de grade una fata de cealalta, iar fusurile crucii cardanice patrund in locasurile furcilor. Pentru a reduce pierderile prin frecare, intre orificiile furcilor si fusurile crucii se monteaza niste bucse de otel. Acestea sunt prevazute cu rulmenti cu role-ace, care se sprijina pe garnitura de etansare.

Daca aveti nevoie de mai multe informatii, sfaturi sau recomandari, consultantii nostri va stau la dispozitie pe www.rku.ro/contact

Cum functioneaza o cruce cardanica?

Arborele cardanic transfera puterea de la cutia de viteze la puntea din spate a utilajului. Crucile cardanice au rolul de a permite puntii din spate sa se deplaseze in sus si in jos, in conformitate cu miscarea suspensiei.cruce cardanica de buldoexcavator

In timpul functionarii, o cruce cardanica de buldoexcavator este supusa solicitarilor de incovoiere, forfecare si strivire de o forta care provine din doua parti: de la arborele conducator, pe de o parte si de la arborele condus, pe de alta parte.

 Arborele cardanic este confectionat din teava de otel, cu pereti subtiri si diametru mare, pentru o rigiditate ridicata la o greutate cat mai mica.

Cruce cardanica de buldoexcavator – date tehnice:

 • sunt realizate din oteluri aliate de cemenetare;
 • elementul principal de aliere este cromul;
 • cementarea se face pe o adancime de 0,7-1,5 mm;cruce cardanica de buldoexcavator
 • duritatea variaza intre 56 si 65 HRC.

Va asteptam pe site-ul nostru atunci cand aveti nevoie de o noua cruce cardanica de buldoexcavator sau de alte piese pentru utilajele dumneavoastra.

De ce se defecteaza o o cruce cardanica de buldoexcavator?

Cand vine vorba de crucea cardanica, cea mai intalnita defectiune o constituie deformarea sau ruperea acesteia. Ca urmare, veti auzi un zgomot puternic iar utilajul nu va mai porni sau, daca se afla in miscare, se poate rasturna.

In general o cruce cardanica de buldoexcavator se va rupe din cauza :

 • rulmentilor uzati;
 • manevrarii necorespunzatoare a ambreiajului;
 • cedarii materialului.

 Pentru a inlocui aceasta piesa este necesara demontarea arborelui cardanic.

O cruce cardanica uzata va prezenta unul dintre semnele urmatoare:cruce cardanica de buldoexcavator

 • uzuara suprafetei de lucru a fusurilor;
 • uzura filetului;
 • uzura frontala.

Pentru a dezasambla transmisia cardanica trebuie sa urmati urmatorii pasi:

 1. demontarea crucilor cardanice;
 2. depresarea rulmentilor;
 3. demontarea suportului lagarului intermediar.

Daca observati semne de uzura la o cruce cardanica de buldoexcavator este indicat sa actionati cat mai repede. Un arbore cardanic defect poate insemna oprirea activitatii, asa ca nu trebuie sa ignorati buna intretinere a utilajului si schimbarea pieselor atunci cand este cazul.

Daca aveti nevoie de o cruce cardanica de buldoexcavator, va asteptam cu cele mai bune oferte, in stoc la pret de producator pe site-ul nostru www.rku.ro

Sfaturi pentru intretinerea arborilor cardanici

Cel mai important aspect al intretinerii arborilor cardanici tine de lubrifierea corespunzatoare a crucii cardanice. Pentru a se putea realiza ungerea rulmentilor cu role-ace, o cruce cardanica de buldoexcavator este prevazuta cu canale de ungere pe fiecare ramura. De asemenea, aceasta piesa are o supapa de siguranta, care are rolul de a preveni depasirea presiunii maxime.

Atunci cand realizati operatii de intretinere, este indicat sa tineti seama de cateva masuri de siguranta:

 • crucile cardanice pot atinge temperaturi ridicate – trebuie sa aveti grija la atingere, chiar si in stare de repaos;
 • asigurarea cu dispozitive de protectie – arborii cardanici trebuie asigurati cu cleme de prindere sau grilaje de protectie;
 • respectarea intervalelor de intretinere – pentru a evita uzura pieselor si vatamarea operatorului de buldoexcavator, ca urmare a defectarii arborelui cardanic;
 • nu introduceti mana in articulatii – atunci cand transportati sau demontati arborii cardanici, pentru a evita vatamarea.

Write A Comment