Va bazati pe utilajul dvs. de constructii in fiecare zi si il ingrijiti stiind ca asta face diferenta. Pana aici totul e bine, insa unele aspecte, cum ar fi tensiunea senilelor, sunt adesea trecute cu vederea.
Poate ca vi se pare ca senilele sunt foarte rezistente, dar asa nu inseamna ca nu au nevoie de atentie. In fond, acestea sustin greutatea intregului echipament. Daca tensiunea acestora nu este adecvata, utilajul nu poate functiona la parametri maximi.
Cuprins
Cat de des trebuie reglata tensiunea?
Nu exista un raspuns standard la aceasta intrebare. Recomandarea tehnicienilor este la fiecare 50 de ore de functionare a utilajului. Insa, stati linistiti, verificarea tensiunii poate fi facuta oricat de des.
O practica utila este sa realizati aceasta operatiune in fiecare zi inainte de a incepe munca. Mai ales ca in 5 minute puteti sa observati daca totul este in regula. O scurta inspectie vizuala zilnica si o inspectie mai detaliata la fiecare doua-trei luni se pot dovedi salvatoare pentru tensiunea senilelor.
Puneti-va pe masurat
Asadar, urmatorul pas ar fi sa masurati tensiunea pentru a afla daca trebuie reglata sau nu. Pentru asta veti avea nevoie de ajutorul unui coleg care sa realizeze masuratoarea, in timp ce dvs. ramaneti in cabina.
Dupa ce masurati tensiunea senilelor trebuie sa o comparati cu specificatiile din manualul de utilizare. De exemplu, pentru excavatorul Hyundai R210 LC-9 intervalul permis este intre 30 si 33 de cm.
Cum reglati tensiunea senilelor
Daca senilele au nevoie de reglare este important sa purtati echipament de protectie. Recomandat ar fi cel putin manusi si ochelari de protectie.
Tensiunea senilelor este mentinuta de vaselina din cilindrul de reglare. Daca senila trebuie stransa, injectati vaselina cu un pistol de gresat. In schimb pentru a slabi senila este nevoie sa scoateti grasimea pentru a atenua tensiunea.
In general, tensiunea trebuie reglata tinand cont si de terenul pe care urmeaza sa lucrati. Pentru un sol moale este in regula ca senilele sa fie mai lejere. La polul opus, pe un teren mai dur se recomanda senile mai stranse.
Ce este de evitat
Din dorinta de a avea senile cu o tensiune perfecta ati putea sa le strangeti prea tare. Acest lucru este daunator pentru senile si poate duce la uzura prematura a anumitor componente. Senilele prea stranse pot creste uzura cu pana la 50%.
Nici situatia aflata la polul opus nu este de dorit. Senilele prea slabite vor cauza probleme in viitorul apropiat. Tocmai de aceea o simpla verificare si reglare a tensiunii poate fi vitala pentru excavator.
Sfaturi pentru o tensiune potrivita
Daca vreti sa va asigurati ca excavatorul dvs. pe senile beneficiaza de o tensiune adecvata exista cateva sfaturi pe care le puteti aplica.
Unul dintre ele se refera la tehnicile de operare. Cu putina atentie la viraje puteti sa protejati senilele. Incercati sa nu luati viraje stranse sau pe loc. De asemenea, evitati materialele abrazive care pot deteriora senila.
In plus, operatorul ar trebui sa miste excavatorul incet, evitand miscarile bruste. Mai ales daca lucreaza in panta. Tot pe umerii operatorului pica si povara de a aplica o presiune egala pe ambele senile. Acest lucru contribuie la functionarea optima si la prelungirea duratei de viata a senilelor.
Nici curatenia nu ar trebui trecuta cu vederea. Specialistii recomanda curatarea zilnica a senilelor. Asta pentru ca murdaria acumulata in interiorul senilelor duce la cresterea tensiunii si in consecinta unele componente se pot uza inainte de vreme.
In concluzie senilele au nevoie de intretinere si de o tensiune adecvata. Astfel evitati reparatiile inutile si timpi de nefunctionare. In plus, operatorul excavatorului se va simti mai confortabil si va fi mai productiv.