Posted in: Diverse

Cutie de viteze pentru excavator

Ce este cutia de viteze?

cutie de viteze pentru excavatorCutia de viteze face parte din mecanismul de transmisie si are un rol foarte important, acela de a transmite puterea de la motor la roti.

O cutie de viteze pentru excavator este formata din mai multe pinioane de marimi diferite, cu ajutorul carora se modifica capacitatea utilajului de a se deplasa in conditii diferite.

Daca aveti nevoie de o cutie de viteze pentru excavator va asteptam cu sfaturi, recomandari si piese de schimb, in stoc la pret de producator pe site-ul nostru.

Cum functioneaza o cutie de viteze pentru excavator?

Schimbarea treptelor de viteza se realizeaza prin intermediul schimbatorului de viteze. Atunci cand acesta este actionat, o parghie deplaseaza furca de actionare in directia indicata si astfel, impinge inelul sincronizator peste coroana dintata. Prin intermediul inelului se cupleaza coroana dintata cu mansonul de cuplare, iar pinionul se conecteaza cu arborele cutiei de viteze.

Ce rol are cutia de viteze?

O cutie de viteze pentru excavator trebuie sa indeplineasca 3 misiuni:cutie de viteze pentru excavator

 1. Sa porneasca utilajul.
 2. Sa realizeze transferul de putere dinspre motor catre roti.
 3. Sa decupleze motorul de transmisie.

Cum se schimba vitezele?

Un operator de excavator foloseste schimbatorul de viteze pentru a face motorul sa genereze mai multa forta sau mai multa viteza, in functie de necesitate (mai multa putere daca trebuie sa urce un deal, mai multa viteza daca se deplaseaza pe un drum drept, etc.).

Pentru a schimba vitezele trebuie parcursi urmatorii pasi:

 • Se decupleaza cutia de viteze de motor, prin apasarea completa a pedalei de ambreiaj.
 • Se alege viteza dorita prin miscarea laterala a schimbatorului de viteze.
 • Se cupleaza viteza, deplasand longitudinal schimbatorul in directia vitezei dorite.
 • Se cupleaza cutia de viteze de motor, eliberand progresiv ambreiajul.

Ce defectiuni pot aparea la o cutie de viteze pentru excavator?

  Exista o serie de probleme care pot aparea la cutia de viteze. Va prezentam mai jos cele mai intalnite defectiuni:cutie de viteze pentru excavator

 • Sunete ciudate la schimbarea vitezelor – daca auziti zgomote puternice atunci cand treceti dintr-o treapta de viteza in alta este indicat sa verificati daca exista probleme la cutia de viteze.
 • Nu puteti introduce in viteza – poate semnala uzura unor piese si in scurt timp va duce la o defectiune.
 • Culoarea uleiului de transmisie – daca uleiul de transmisie nu are culoarea rosu aprins si are o nuanta inchisa, poate chiar opaca este un semn care indica posibile defectiuni.
 • Miros de ars – poate fi un simptom care indica probleme la cutia de viteze. Din cauza frecarii excesive, componentele cutiei de viteze se supraincalzesc si apare un miros de ars.
 • Probleme la trecerea dintr-o viteza in alta
 • Scurgeri ulei de transmisie – daca apar pete de ulei sub utilaj inseamna ca exista o defectiune, cel mai probabil la cutia de viteze.

Daca o cutie de viteze pentru excavator da semne de uzura, este indicat sa o inlocuiti. Daca alegeti sa schimbati doar o piesa, se vor produce frictiuni care vor cauza uzura noului pinion. Astfel, veti ajunge sa aveti costuri mai ridicate intr-un timp destul de scurt.

Daca aveti nevoie de o noua cutie de viteze pentru excavator, va asteptam cu cele mai bune oferte pe site-ul nostru.

Cauze ce conduc la defectarea cutiei de viteze

cutie de viteze pentru excavatorCutia de viteze este un mecanism foarte rezistent. Totusi, sunt unele situatii in care se defecteaza. Pentru a putea preveni anumite defectiuni, este bine sa cunoasteti cauzele care duc la defectarea unei cutii de viteze:

 • Uleiul din cutie – in timp acesta isi pierde din proprietati si nu mai poate oferi o ungere eficienta pieselor, ducand la uzura acestora. Este indicat sa schimbati uleiul dintr-o cutie de viteze pentru excavator la fiecare a doua schimbare de ulei de motor. De asemenea, este important sa alegeti un ulei de foarte buna calitate. Pentru mai multe informatii si recomandari, consultantii nostri va stau la dispozitie pe www.rku.ro/contact

 • Uzura pieselor – acestea se uzeaza din cauza frictiunii cu alte piese, ducand la aparitia unor mici adancituri si crapaturi. Pentru a prelungi durata de viata a acestor componente si implicit a cutiei de viteze, este recomandat sa alegeti piese de schimb care respecta inalte standarde de calitate.

 • Pornirea lenta a utilajului – pentru a functiona la parametrii normali, piesele din  cutia de viteze si uleiul acesteia au nevoie de putin timp pentru a se incalzi si a ajunge la o temperatura optima. Acest lucru este si mai important pe timp de iarna, cand temperaturile sunt mai scazute.

Daca vreti sa va documentati mai mult despre excavatoare, puteti accesa linkul urmator: https://utilitycontractoronline.com/category/construction-equipment/excavators/

Write A Comment