Posted in: Diverse

Disc metalic de frana de excavator

Cu totii stim cat de important este sa poti frana fara probleme atunci cand operezi un utilaj, fie ca te afli pe santier sau pe un drum. Stiti ce rol joaca un disc metalic de frana de excavator? Este o componenta ce nu trebuie neglijata. Va invitam sa aflati mai multe amanunte in articolul de mai jos.

Ce este un disc metalic de frana de excavator?

disc metalic de frana de excavatorUn disc de frana este un dispozitiv care ajuta la incetinirea sau oprirea miscarii utilajului.

Un disc metalic de frana de excavator suporta presiunea placutelor, una dintre ele actioneaza pe suprafata interioara a discului, iar celalalta pe suprafata exterioara. Rezultatul este o forta de frecare foarte mare, care duce la reducerea vitezei pana la oprirea utilajului.

La franare se creeaza un flux termic, ca urmare a fortei de frecare dintre placutele de frana si disc. Acesta din urma trebuie sa disipe acest flux, astfel incat sa nu fie transferat catre etrier si mai departe lichidului de frana, fapt ce ar duce la compromiterea sistemului de franare.

Daca aveti nevoie de mai multe informatii, sfaturi sau recomandari, consultantii nostri va stau la dispozitie pe www.rku.ro/contact

Componentele sistemului de franare cu disc

Un sistem de franare cu disc contine urmatoarele elemente:disc metalic de frana de excavator

 1. Rotor (disc) – este un disc circular pozitionat pe butucul rotii, care se invarte odata cu aceasta.
 2. Placute de frana – au rolul de a apasa pe rotor pentru a crea frecarea ce duce la incetinirea sau oprirea utilajului. Acestea sunt compuse din suportul metalic si suprafata de contact cu un disc metalic de frana de excavator.
 3. Etrier – este un suport in care se afla placutele de frana si pistoanele.
 4. Rulment
 5. Pistoane – sunt niste cilindri conectati la sistemul de franare hidraulic. Acestia actioneaza ca un element intermediar intre lichidul de frana si placutele de frana.

Solicitarile unui disc de frana

Un disc metalic de frana de excavator trebuie sa faca fata unor conditii destul de grele, cum ar fi:

 • apa
 • praful
 • noroiul
 • agentii corozivi (folositi iarna la deszapezirea drumurilor)
 • socuri
 • temperaturi foarte ridicate

Simptome ale defectiunilor discurilor de frana

Buna functionare a discurilor depinde in mare masura de aceea a placutelor de frana. Daca un disc metalic de frana de excavator este uzat, placutele nu mai pot exercita o presiune suficienta asupra acestuia si nu se mai poate realiza o franare la capacitate maxima.

Iata semnele care indica probleme la discurile de frana:

 • rugina – in general un disc metalic de frana de excavator este realizat din fonta si o mica cantitate de „rugina de suprafata”  este normala. Poate aparea insa o rugina semnificativa in zona de contact a discului cu placutele de frana. De obicei, acest lucru se intampla atunci cand utilajul nu este folosit o perioada mai lunga de timp. De asemenea, in timp poate aparea rugina in interiorul fantelor de ventilatie.disc metalic de frana de excavator
 • crestaturile – sunt cauzate de uzarea discurilor de frana. Pentru a va da seama cat de grava este situatia trebuie sa inspectati vizual sau tactil suprafata discului. Daca crestaturile sunt usoare, atunci discul de frana poate fi reparat. Insa, in cazul in care crestaturile sunt adanci este recomandat sa achizitionati un disc nou.
 • fisurile – daca fisurile se sfarsesc tot pe suprafata discului si nu la marginile acestuia, atunci pot fi reparate. Insa, daca fisurile de pe suprafata discului de frana se prelungesc pana la marginea interioara sau exterioara a discului, este indicat sa il schimbati.
 • albastrirea suprafetei discului – daca aceasta colorare este severa inseamna ca exista probleme serioase care pot duce la craparea discului. In acest caz se recomanda schimbarea acestuia.

Pentru cele mai bune oferte de disc metalic de frana de excavator, in stoc la pret de producator, va asteptam pe site-ul nostru www.rku.ro

Sfaturi pentru ingrijirea sistemului de franare

Intretinerea corecta a sistemului de franare este deosebit de importanta. Iata cateva sfaturi care sa va ajute la ingrijirea corespunzatoare a utilajului:disc metalic de frana de excavator

 • Inspectati periodic discurile de frana, atat vizual cat si tactil pentru o functionare in conditii optima a sistemului de franare.
 • Curatati in mod regulat zona de contact a discului de frana cu placutele de frana, pentru a evita aparitia ruginei.
 • Inlocuiti componentele sistemului de franare atunci cand apar semne de uzura.
 • Verificati periodic nivelul de umplere al rezervorului de lichid de frana.


Write A Comment