Posted in: Diverse

Ce durata medie de viata are un echipament de constructii?

echipament de constructiiAtunci cand decideti sa cumparati un echipament de constructii, una dintre primele intrebari pe care vi le puneti este cat va dura? Este firesc sa va faceti planuri in functie de acest aspect.

De aceea, am analizat factorii care influenteaza durata medie de viata a utilajelor dar si a anumitor componente, de exemplu piese motor. Aflati concluziile in articolul urmator.

Factori ce determina cat va dura un echipament de constructii

Exista multi factori ce pot influenta durata de viata a unui utilaj. Va prezentam mai jos cei mai importanti dintre acestia.

Intretinerea este cea care joaca poate cel mai important rol in asigurarea rezistentei unui echipament de constructii. Daca efectuati la timp inspectiile, reparatiile, ungerea pieselor, schimbarea filtrelor si a uleiului, etc. aveti sanse mari sa utilizati utilajul fara probleme majore vreme indelungata.

echipament de constructiiFactorii de mediu isi vor spune si ei cuvantul. Un mediu dur poate diminua considerabil durata de viata a unui utilaj. Daca un echipament de constructii este expus in mod constant la temperaturi ridicate sau la frig extrem, va avea inevitabil de suferit.

Totusi, puteti minimiza aspectele de mai sus daca luati masuri de preventie. De exemplu, pregatirea utilajului de iarna, verificarea regulata a anvelopelor si a presiunii acestora, depozitarea in interior atunci cand nu este folosit o lunga perioada, etc.

Modul de operare poate scurta sau prelungi durata de viata a unui echipament de constructii. Un operator bine instruit va ajuta un echipament de constructii sa functioneze fara probleme. La polul opus, greselile de operare vor cauza uzura prematura a componentelor, consum marit de combustibil sau chiar presiune suplimentara asupra franelor.

Excavator

echipament de constructiiUn excavator are o durata medie de viata de 9.800 de ore, pe cand fratele sau mai mic, miniexcavatorul ajunge chiar pana la 10.000 de ore. Pana cand ating acest numar de ore, majoritatea componentelor de excavator, exceptand motorul, au nevoie de cel putin o reparatie majora.

In cazul unui excavator, trebuie sa acordati o atentie speciala trenului de rulare si senilelor. Semnele de uzura si problemele mecanice pot afecta functionarea normala a acestuia.

Incarcator frontal

Un incarcator frontal va rezista in medie aproximativ 10 ani, sau intre 7.000 si 12.000 de ore. Haideti sa vedem si cum sta situatia cu cele mai importante componente ale unui incarcator:

  • anvelope – vor dura 4.000 – 10.000 de ore, insa acest numar poate fi extins printr-o intretinere adecvata;
  • motorul – poate oferi cam 8.000 – 15.000 de ore de utilizare, reconstructiile partiale fiind de ajutor pentru mai multa rezistenta in timp;
  • franele – dureaza in general 5.000 – 15.000 de ore, acest interval depinde mult de stilul de operare.

Stivuitor

Durata medie de viata a unui stivuitor este de 10.000 de ore. Conteaza insa si diversi factori, cum ar fi tipul de teren pe care este folosit in mod regulat.

Daca stivuitorul este operat intr-un mediu dur si are parte de o intretinere necorespunzatoare, durata de viata va scadea.

Buldoexcavator

echipament de constructiiRezistenta unui buldoexcavator este mai mica decat a celorlalte echipamente de constructii. Cam dupa 6.000 de ore de utilizare, 20% dintre motoarele buldoexcavatoarelor au nevoie de o reparatie majora.

In general pe la 8.500 de ore, 50% dintre componentele acestui utilaj si-au terminat ciclul de viata. Nu trebuie sa va sperie insa aceste cifre, cu o intretinere corespunzatoare puteti obtine rezultate mai bune.

In loc de concluzie

Luand in considerare toate informatiile de mai sus veti putea sa faceti alegerea potrivita pentru afacerea dvs. Daca unele componente se defecteaza si reparatiile devin prea costisitoare puteti alege sa vindeti utilajul.

Pentru a mentine un echipament de constructii performant conteaza sa investiti in piese de calitate. Pe https://rku.ro/ gasiti o gama variata de produse durabile, la preturi accesibile, care va pot ajuta sa prelungiti durata de viata a utilajului dvs.