octombrie 20, 2021 De RK Utilaje Romania Oprit

Cateva sfaturi legate de curatarea si inlocuirea unui filtru de aer

filtru de aerPeste tot avem nevoie de un aer curat. Ne dorim acest lucru fie ca suntem afara, in casa sau la volanul unui excavator. Un filtru de aer mentine functional motorul unui echipament greu.

Poate parea ceva banal, insa doar o lingurita de praf este suficient pentru a produce daune serioase motorului utilajului dvs. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie nedorita, v-am pregatit un articol din care sa aflati cum functioneaza un filtru de aer si cum sa aveti grija de el.

Ce trebuie sa stiti despre un filtru de aer

Totul este extrem de simplu: motorul unui echipament greu are nevoie de un flux de aer adecvat pentru a functiona eficient. Doar un filtru de aer curat poate face acest lucru.

filtru de aerCand ne gandim la conditiile de pe un santier de constructii, pare greu de crezut ca in motorul utilajelor poate ajunge aer curat. Ei bine, acesta este rolul filtrelor, de a impiedica patrunderea particulelor daunatoare in motor.

Majoritatea utilajelor de constructii au filtre de aer ce contin doua componente: una interioara si alta exterioara. Filtrul interior functioneaza ca un element de siguranta. Acesta va proteja motorul de praf daca filtrul exterior se defecteaza.

Un filtru murdar nu mai poate functiona la capacitate maxima, permitand aerului contaminat sa ajunga la motor. Drept urmare vor aparea probleme la motor ce includ daune ale cilindrilor, inelelor sau altor componente.

Este bine sa curatati un filtru de aer?

Majoritatea producatorilor de filtre nu recomanda curatarea acestora. Va prezentam mai jos motivele invocate de acestia. Sugestia noastra este sa le cititi si sa decideti daca aceasta este sau nu solutia potrivita pentru dvs.

filtru de aer„In primul rand, reduceti efectiv viata viitoare a filtrului cu 20 pana la 40% de fiecare data cand il curatati”, spune Mike Anderson, director de management al produselor Donaldson. Atunci cand un filtru de aer este scos exista o probabilitate destul de mare ca praful si murdaria sa patrunda in interiorul motorului.

In al doilea rand, daca alegeti sa curatati dvs. filtrul, ati putea provoca din greseala daune prin simpla manipulare. Daca decideti totusi sa realizati aceasta operatiune, este recomandat sa faceti asta intr-un mediu curat si sa respectati procedurile stricte de inspectie.

Daca alegeti un serviciu de curatare este bine sa gasiti o firma de renume care sa va ofere garantie.

Cand se inlocuieste filtrul de aer?

Cel mai eficient mod de a sti cand filtrul este prea murdar si ar trebui inlocuit este cu ajutorul unui manometru de aer. In acest mod veti avea in cabina un indicator care va instiinteaza cand filtrul este infundat de praf.

Daca nu aveti aceasta varianta puteti opta pentru inspectia vizuala a filtrului. Daca observati ca garniturile, corpul filtrului sau placile finale sunt avariate, este timpul sa il inlocuiti. Pentru sfaturi va puteti adresa unui consultant RKU pe pagina https://rku.ro/contact/.

filtru de aerUn alt semn care indica ca este timpul sa schimbati filtrul de aer se refera la scaderea performantei utilajului. Puterea motorului scazuta sau diferente semnificative legate de consumul de combustibil ar trebui sa va dea de gandit.

Un filtru de aer interior (secundar) se inlocuieste dupa ce ati schimbat de trei ori filtrul exterior (primar). Filtrul secundar este schimbat mult mai rar deoarece este mai mic si, asa cum ii spune numele, nu are rolul principal in procesul de filtrare.

Un echipament care functioneaza fara probleme este intotdeauna de dorit. Asadar, fie ca aveti nevoie de un filtru de aer sau de alte piese pentru echipamente grele, va asteptam pe https://rku.ro/.