Posted in: Diverse

Releu pentru excavator

releu pentru excavatorAtunci cand se vorbeste despre problemele electrice ale utilajelor, auzim adesea cuvantul releu. Dar ce este un releu pentru excavator mai exact, cum functioneaza si care sunt semnele care indica ca s-a defectat? Haideti sa aflam mai multe in articolul urmator.

V-am pregatit si cateva sfaturi care sa va ajute sa alegeti cel mai potrivit produs in functie de nevoile dumneavoastra.

Excavatoarele sunt unul dintre cele mai frecvente utilaje intalnite pe un santier de constructii. Fie ca detineti unul sau doar lucrati cu el, stiti ca necesita intretinere regulata pentru o buna functionare. Acest lucru este valabil si pentru partea electrica.

1. Ce este un releu pentru excavator?

Cuvantul releu vine din limba franceza – relais, si este practic un comutator actionat electronic care este prezent la toate tipurile de vehicule, fie ca vorbim de masini, camioane sau barci. Este cu siguranta una dintre cele mai importante componente ale utilajului tau. Cel mai folosit tip de releu in industria auto este releul standard sau mini releul.

Puteti gasi cele mai bune oferte de releu pentru excavator pe site-ul nostru 

2. Ce face un releu?

Dupa cum am stabilit deja, un releu pentru excavator are un rol vital, si asta pentru ca indeplineste numeroase functii. Mai jos va prezentam ce face, mai excat:

 1. Comutarea unui circuit cu sarcina mare, pornire si oprire.
 2. Activeaza mai multe circuite prin intermediul unui singur comutator.
 3. Conserva energia.
 4. Prelungeste durata de viata a dispozitivului.
 5. Imbunatateste eficienta unui dispozitiv.

3. Cum functioneaza un releu pentru excavator?

Releu animatie

In animatia din partea stanga veti vedea cum foloseste releul un circuit pentru a-l porni pe cel de-al doilea. Principiul de functionare al unui releu pentru excavator este simplu: curentul curge prin primul circuit, activeaza electromagnetul (maro), generand un camp magnetic (albastru) care atrage un contact (rosu) si activeaza cel de-al doilea circuit. Cand se opreste alimentarea, un arc trage contactul inapoi in pozitia initiala, oprind din nou al doilea circuit.

 

 

4. Cum arata interiorul unui releu?

Un releu pentru excavator este construit dintr-o bobina de cupru care este infasurata in jurul unui miez de fier moale (electromagnetul) si o armatura de fier mobila. Un capat al armaturii este conectat la un arc de tensiune care trage celalalt capat al armaturii in sus. Acesta este releul in repaus, fara tensiune aplicata.

                                                                             

                                                                                                            Sursa: https://norzilah.wordpress.com

5. Simptome care indica defectarea releului.

Daca un releu pentru excavator s-a defectat, va puteti da seama urmarind anumite simptome:

 • Motorul nu porneste – releul defect nu furnizeaza alimentarea cu energie electrica si autovehiculul nu primeste carburant. Pot exista insa mai multe cauze care nu permit pornirea motorului si in aceasta situatie este recomandata parerea unui specialist.
 • Motorul moare imediat dupa pornire – indica defectarea releului care asigura energia electrica necesara pentru alimentarea cu combustibil si pentru calculatorul autovehiculului.
 • Probleme intermitente la pornirea vehiculului – este posibil ca releul sa se fi deteriorat din cauza murdariei sau a caldurii excesive.

Indiferent de ce tip de releu ai nevoie gasesti cele mai bune oferte de piese de schimb la pret de producator pe site-ul nostru.

6. Cum sa alegeti releul potrivit?

Releu pentru excavatorAcum ca am aflat cat de multe poate sa faca un releu pentru excavator si cat de important este pentru buna functionare a utilajului dumneavoastra, haideti sa vedem la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand achizitionati o astfel de piesa:

 • Dimensiunea – trebuie sa verficati daca dimensiunea releului este potrivita pentru utilajul dumneavoastra.
 • Numarul si dispunerea pinului – Un releu are mai multi pini. Configuratia pinului corect este importanta.
 • Rezistenta bobinei – Circuitul electric ar trebui sa poata furniza suficient curent necesar bobinei releului.
 • Aranjamentul contactului de comutare – Releele pot avea diverse aranjamente de contact: SPST, SPDT, DPDT, DPST

Daca aveti nevoie de un releu pentru buldoexcavator sau de mai multe informatii legate de acest subiect, consultantii nostri va stau la dispozitie. 

Pentru a vedea toata gama de piese electrice, accesati linkul urmator: https://rku.ro/categorie-produs/piese-electrice/

Write A Comment