Atunci cand va ganditi la un santier de constructii, cu siguranta va apare in minte o macara. Pe langa faptul ca este impresionanta prin dimensiune, aceasta este si deosebit de utila. Insa, daca nu este manevrata corect macaraua poate provoca accidente periculoase, unele chiar mortale.
Din fericire, incidentele nedorite pot fi prevenite daca sunt respectate anumite reguli de siguranta. Mai jos veti gasi 6 sfaturi care sa va ajute folositi o macara fara probleme.
Cuprins
Sfatul nr. 1: Alegeti tipul de macara potrivit
Exista mai multe variante de macarale, in functie de proiect. Alegerea potrivita este primul pas pentru o activitate eficienta si in siguranta. O alegere gresita poate fi periculoasa atat pentru dvs. cat si pentru cei din jur.
Atunci cand faceti aceasta alegere trebuie sa luati in calcul tipul de teren pe care veti lucra si incarcatura ce trebuie transportata. Exista macarale care rezista bine pe teren accidentat, altele care sunt potrivite pentru teren moale, macarale fixe sau mobile, etc.
Sfatul nr. 2: Cititi manualul de utilizare
Chiar daca pare ceva banal, citirea manualului de utilizare inainte de a utiliza o macara este vital. Fiecare model este diferit, comenzile si caracteristicile variind in functie de producator.
Informatiile legate de capacitatea de incarcare, contragreutati sau mecanisme de siguranta, pot face diferenta dintre o operatiune de ridicare sigura si o posibila catastrofa.
Sfatul nr. 3: Folositi echipament de protectie
Un operator de macara trebuie sa fie constient de pericolele la care se expune si sa poarte echipament de protectie. O vesta reflectorizanta este necesara pentru a fi vizibil pe santier, manusile va protejeaza mainile atunci cand folositi carligele si lanturile, iar ochelarii de protectie sunt utili pentru a va feri de praf.
De asemenea, poate fi de ajutor sa va protejati urechile si capul. Chiar si incaltamintea este importanta, o talpa rezistenta la socuri poate reduce ranile de impact.
Sfatul nr. 4: Efectuati o verificare a macaralei
Acest sfat este valabil indiferent de utilajul pe care urmeaza sa il folositi. O lista de verificare zilnica va poate fi utila, economisind in acest fel timp si asigurandu-va ca nu ratati nimic important.
Inainte de inceperea activitatii este bine sa verificati starea anvelopelor, sistemul de siguranta, sistemul hidraulic, daca toate nivelurile de lichid sunt corecte, semnalizatoarele, stabilizatoarele, etc. Daca aveti nevoie de informatii suplimentare ne puteti contacta pe https://rku.ro/contact/, echipa RKU va sta mereu la dispozitie.
Sfatul nr. 5: Inspectati zona de lucru
Inainte de a va apuca de lucru este bine inspectati un pic zona pentru a identifica eventuale pericole. Cel mai sigur pentru o macara este sa fie asezata pe un teren plat.
Verificati daca in zona exista linii electrice si incercati sa nu va apropiati prea tare de ele. Acestea prezinta pericol de electrocutare.
Sfatul nr. 6: Respectati limita de incarcare
Pentru o ridicare sigura trebuie sa consultati diagrama de incarcare si sa respectati limitele de greutate impuse. Tineti cont de faptul ca o macara pe picioare poate suporta mai multa greutate decat una pe pneuri.
De asemenea, este important sa echilibrati incarcatura si sa va asigurati ca este bine prinsa. Verificati carligul si nu-l folositi daca pare uzat. Gasiti piese de schimb pentru utilaje cu doar un click pe site-ul nostru https://rku.ro/ .