octombrie 29, 2021 De RK Utilaje Romania Oprit

6 sfaturi utile pentru intretinerea unui tractor

tractorUn tractor este extrem de folositor, fiind supranumit regele utilajelor agricole. Beneficiile acestui echipament sunt de necontestat, indiferent daca este utilizat pentru plantare, fertilizare, arat sau recoltarea culturilor.

Asemenea tuturor utilajelor, tractorul are nevoie de ingrijire pentru a functiona eficient. Daca vreti sa prelungiti durata de viata a tractorului dvs., v-am pregatit cateva sfaturi care sa va ajute.

Sfatul nr. 1: Realizati zilnic o scurta inspectie

In fiecare zi, inainte de a va incepe activitatea, primul pas ar trebui sa fie inspectia vizuala a tractorului. Nu este nevoie de mai mult de cateva minute pentru acest lucru, dar conteaza foarte mult pe termen lung.

Verificati daca exista eventuale probleme, scurgeri sau murdarie acumulata. Cele mai importante componente de care trebuie sa aveti grija sunt: motorul, sistemul hidraulic si transmisia.

Sfatul nr. 2: Verificati anvelopele

tractorStarea anvelopelor unui tractor este deosebit de importanta. Verificati in mod regulat banda de rulare si asigurati-va ca nu exista semne de deteriorare de la cuie, cioburi, etc.

Este indicat sa verificati presiunea aerului din anvelope macar o data pe saptamana. Aceasta scade in general in timpul utilizarii in orice anotimp, cu precadere iarna. O presiune insuficienta poate duce la cresterea consumului de combustibil si la deteriorarea anvelopelor.

Sfatul nr. 3: Incercati sa pastrati un tractor curat

Pentru ca au o misiune grea, tractoarele sunt nevoite sa se murdareasca mai mereu. Stim ca nu este usor sa le tot curatati, insa conteaza foarte mult pentru mentinerea utilajului in cea mai buna stare.

Mudaria poate patrunde la piesele in miscare, provocand defectiuni grave ale acestora. De asemenea, poate ataca vopseaua care protejeaza tractorul si poate contribui la aparitia ruginii. Daca spalati tractorul o data sau de doua ori pe saptamana, ii puteti prelungi durata de viata si puteti evita reparatii costisitoare.

Sfatul nr. 4: Aveti grija de filtrele de aer

Din cauza mediului de lucru, in filtrele de aer ale unui tractor se va acumula praf. Se recomanda verificarea acestora la fiecare 50 de ore de folosire.

In functie de cat de grava este situatia puteti sa curatati filtrele sau sa le inlocuiti. Un filtru de aer mudar va afecta performanta motorului si va scadea durata de viata a tractorului.

Sfatul nr. 5: Verificati nivelul lichidelor

Se stie faptul ca un ulei contaminat poate provoca daune unui utilaj. De aceea, sfatul nostru este sa verificati lichidele in mod regulat si sa respectati intervalele de inlocuire prezentate in manualul de utilizare.

Lichidele pe care trebuie sa le urmariti cu atentie sunt:tractor

  • uleiul hidraulic;
  • lichidul de racire;
  • uleiul de motor;
  • electrolitul bateriei;
  • lichid de transmisie.

Nu exista un standard in ceea ce priveste frecventa la care ar trebui sa faceti verificarea nivelului lichidelor. Insa, intotdeauna mai repede este mai bine. Daca va doriti un tractor sanatos si performant, mentineti lichidele esentiale la un nivel optim.

Sfatul nr. 6: Depozitati tractorul cu grija

Daca alegeti sa nu folositi utilajul pe timp de iarna, este recomandat sa aveti in vedere cateva aspecte. In primul rand, acoperiti tractorul cu o prelata sau o patura.

In al doilea rand, incercati sa gasiti un loc unde sa fie la adapost, preferabil o magazie sau un garaj. Este recomandat sa deconectati bateria cat timp nu folositi echipamentul, pentru a evita ca aceasta sa inghete.tractor

Stim ca tractoarele sunt diferite si nu exista sfaturi universale. Insa, recomandarile de mai sus va vor ajuta cu siguranta sa prelungiti durata de viata a unui tractor, indiferent de marca sau model.