Posted in: Diverse

Tendinte in constructii pentru 2022

tendinteAnul 2021 nu a fost unul usor in domeniul constructiilor. Dar pentru 2022 se anunta tendinte interesante in domeniul constructiilor.

Pe principiul una calda, una rece vestile sunt combinate. Insa, pe inceput de an trebuie sa ne pastram optimismul.

Productivitatea in crestere, la fel si preturile

tendinteSemne bune anul are in ceea ce priveste productivitatea. Pe plan european, se estimeaza o crestere de 3,6% in sectorul constructiilor pentru 2022. Cam toate guvernele au inceput sa se concentreze pe investitii in infrastructura.

Nici Romania nu este mai prejos. Exista deja mai multe proiecte imobiliare in desfasurare cu termen de finalizare pentru sfarsitul anului 2022 sau 2023.

Insa, partea proasta este legata de preturi care sunt si ele in crestere. In primul rand, materialele de constructii vor fi mai scumpe chiar si cu 20% iar asta se va oglindi in pretul locuintelor. Totusi, aceste scumpiri nu se vor simti in primele luni ale lui 2022, ci mai degraba dupa jumatatea anului.

Tendinte in echipamentele de constructii: combustibili ecologici

jcb
Sursa: www.jcb.com

Pentru sfarsitul anului 2022 JCB pregateste lansarea unor utilaje alimentate cu hidrogen, fara carbon. Compania a investit 130 de milioane de dolari in acest proiect, asa ca nu ne putem indoi de faptul ca lucrurile sunt serioase.

Presedintele JCB, Lord Bamford, spune ca au ales sa mearga in aceasta directie pentru ca energia electrica isi are limitele ei si nu este o solutie completa. Motoarele cu hidrogen vor fi extrem de eficiente si in plus au zero emisii de CO2.

JCB nu este singura companie din domeniu care se concentreaza pe combustibili ecologici. In 2022, alimentarea cu hidrogen si produse cu emisii de carbon zero reprezinta tendinte in echipamentele de constructii.

Caterpillar a lansat de curand un nou excavator pe roti alimentat cu biodiesel, care indeplineste standardele cele mai ridicate in ceea ce priveste emisiile. De asemenea, Volvo CE a anuntat ca 35% dintre utilajele lor vor fi electrice pana in anul 2030.   

Tehnologia, in tendinte in domeniul constructiilor

Pandemia a afectat serios constructiile si pe masura ce incepem sa ne adaptam apar noi solutii. Pentru 2022 se asteapta ca tehnologia sa fie utilizata tot mai mult in domeniul constructiilor.

De exemplu, tehnologia GPS de urmarire a echipamentelor de constructii s-a dovedit foarte utila si este in tendinte si pentru 2022. De ce? Pentru ca ajuta la indeplinirea cerintelor clientilor, protejeaza de accidente si compenseaza costurile in crestere. 90% dintre flotele care au folosit software-ul de urmarire GPS au spus ca il considera benefic.

Livrarea de echipamente va fi o provocare in 2022

tendinteEste greu de zis deocamdata cum va decurge treaba cand vine vorba de comenzi pentru echipamente noi. Producatorii sunt incantati de faptul ca cererea este in crestere, dar spun ca productia este afectata de cresterea costului si a disponibilitatii materiilor prime.

Totusi, raman si alte variante la dispozitie: utilajele second hand sau inchirierea. In ceea ce priveste ultima parte, Asociatia Europeana de Inchiriere estimeaza o crestere de 5,6% a activitatii pentru 2022.

In mod sigur anul 2022 nu va fi lipsit de provocari. Cu toate acestea, exista si tendinte imbucuratoare. In plus, uneori apar solutii neasteptate atunci cand ne confruntam cu diferite probleme.